Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2011 23:06 - Мадарският конник е икона на Св. Георги Победоносец
Автор: terbelius Категория: История   
Прочетен: 3756 Коментари: 4 Гласове:
5



Днес няма никакво съмнение относно религията която е изповядвал българският владетел, кесарят Тервел. Виждаме все повече храмове да носят името на този прославен владетел, наречен „Спасителят на християнска Европа”. По думите на Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, става ясно, че официално Българската Православна църква признава канонизацията на Тервел. Съществува още един паметник, който категорично показва каква е била вярата на Тервел и това е неговият печат на който е изписано „Богородице помагай на кесаря Тервел”.

Дълго време се водеха разгорещени спорове около произхода на Мадарският конник. Различни специалисти в областта изказваха хипотези за неговият „тракийски” произход, други го обявяваха за „прабългарски”. В последно време бе наложена тезата, че произхода на този паметник е от епохата на Тервел, поради изобразените стремена, които липсват в оброчните плочки на т.н. „Тракийски конник”.  Също така се представя като доказателство за тази хипотеза най-ранният надпис около конника, който е от времето на същият владетел. Това показва, че именно той е поръчал изработването на този шедьовър в скалите около Мадара. Трудно е да се каже кое е паметното събития в чиято чест е създаден паметника, защото Победоносеца явно е бил преблагосклонен към кесаря Тервел и неговите победи не са една и две. Тервел поставя на колене врагове като хазарите, непобедимите ромеи и като венец на неговата непобедима армия виждаме безапелативната победа над арабите с което се слага край на тяхната страховита експанзия.

През Осмият век след Христа на Балканите християнството все повече набира популярност. Езическите вярвания остават един далечен спомен. Голяма част от обредите намират своето място и приложение във християнският обред. Примерите са много и няма да се спирам на тях. В случая обаче е интересна иконографията на „Тракийският Конник” преминала в иконографията на Св. Георги. Кога се е случило това е трудно да се каже, но едно може да се каже със сигурност, Тервел е бил до толкова християнин, колкото е християнин днес патриарха. Следователно едва ли би поръчал да бъде създаден паметник в чест на човек или Божество, различни от Светеца с чието покровителство кесарят Тервел успява да постигне една от най-значимите победи в историята на съперничество между мюсюлманството и християнството.

В заключение мога смело да заявя, че крайно време да назовем Белият конник увековечен в скалите на Мадарският венец с неговото истинско име Св. Георги Победоносец. И да призовем целият християнски свят да се поклони пред най-голямата икона на този светец с чиято помощ и десницата на непобедимият български воин Тервел, днес ние свободно можем да славим Бога без да се притесняваме за своите деца и бъдещето на България. Нека всички да отидем в този храм под открито небе и да запалим свещ в знак на благодарност на Св. Георги, който е запазил българският народ през най-тежките му изпитания през тези 1300 години и до днес.

 imageimage





Гласувай:
5



1. balkan1 - Мадарският конник
08.05.2011 18:15
Бързаш.
По принцип "Оброчните плочи на "тракийски" конници" са ДАТИРОВКИ по Българският календар, а Свети Георги е омотвация с цел да се заличат следите на календара, както и индиктите.
Тази ламя която убива Св. Георги няма от къде другъде да дойде, освен от българският зодиак.
Освен това Мадарският конник не убива ЛАМЯ - при него животното е БАРС с глава НАДОЛУ, то ест годината е БАРС, а цикъла или е ВОДА ( Барса евентуално пие вода ) или е ЗЕМЯ.
Не бързай да пишеш по въпроса.
http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831
цитирай
2. terbelius - Руси, не всеки паметник е свързан с календара.
09.05.2011 19:40
"Оброчните плочи на "тракийски" конници" са ДАТИРОВКИ по Българският календар" ...... Обоснови се ако обичаш. Каква е връзката на "тракийският" или Мадарският конник с календара?
цитирай
3. solinvictus - Най после едно смело твърдение р...
24.01.2012 13:10
Най после едно смело твърдение различно от "канона".
Стъпка в правилната посока според мен,но все още се приемат разни "доказани" констатации които само са предполагаеми!
Например "стремето" ?
Аз съм търсил подобни стремена (като модел) на това изрисувано и предполагаемо стреме(което е много важно за датирането на паментника)
Първият надпис на Тервел е твърде недостатъчно доказателство за НЕсъществуването му преди него?

И самите надписи, които са направени отговорят по идея и значение на оброчните?
Всъщност какво означава "оброчна плочка"?
цитирай
4. анонимен - ичиргубоилът Мостич
26.02.2012 16:23
До вси тракотураци:
О, неразумний юроде.
Поради что се срамиш да се наречеш Българин?




цитирай
Търсене

За този блог
Автор: terbelius
Категория: История
Прочетен: 101586
Постинги: 7
Коментари: 97
Гласове: 126
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930