Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2012 11:06 - Защо Тракия и тракийците са забравени в България и защо се появи термина "тракедонизъм".
Автор: terbelius Категория: История   
Прочетен: 29854 Коментари: 39 Гласове:
13

Последна промяна: 22.07.2012 11:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С напредването на технологиите в България се наблюдава един много интересен феномен. Мнозина българи в очакване да се появи новия Паисий викаха неволята, а тя така и не идваше. Когато нея я няма, човек просто запрята ръкави и се залавя за работа. Мнозина ще се запитат: Защо ни е нова "История славянобългарска"? Безспорен факт , че българската историческа наука обслужва политически интереси още от 1878 г. до днес. А тези "интереси" се диктуват от т.н. "Велики сили". Тоест, българската историческа наука няма своята независимост! Веднага след епохата на Възраждането, постиженията и започват да се омаловажават и принизяват. Най-големите манипулации с нашата история са от периода на комунизма, а историята такава каквато я познаваме от училище е написана под стриктната диктовка от Москва. До тук мисля думите ми не са тайна и не са "новина" за никой, затова и няма да се впускам в повече подробности.
Интернет днес дава много възможности за всеки, който е дръзнал да погледне назад във времето, да повдигне мъгливата завеса на официалната ни история списвана под диригентската палка на чуждоземните ни "началници". При така очертаната картинка едва ли у някого остава съмнението, за това какво може да се крие под тази завеса, а то е необятно. Повече от колкото един човек, за един човешки живот може да поеме.
Днес искам да ви покажа какво видях аз през времето на моите търсения и какво забелязах докато вървяха те. Като наследник на преселени тракийски българи от Беломорска Тракия през 1913 г. винаги съм бил някак особенно чувствителен към тази тема, но съм се стремял да игнорирам тези мои чувства, когато съм разглеждал Общобългарската ни история. Няма да ви занимавам надълго и на широко с проблема, защото всеки желаещ може да прегледа тази книжка и да си изясни ситуацията:  http://promacedonia.com/bmark/lm_tr/index.html

Българската трагедия наречена "Тракия" продължава и днес. От 1913 г. до скоро тази думичка беше забранена  за всеки един български учебник по история, ЗАБРАНЕНА е за всеки един български историк. Траките и тракийските българи бяха подложени на заличаване. Физически бяха преследвани от милите ни съседни държави от Юга. А самосъзнанието на тракийските българи и техните наследници обаче беше подложено на унищожение от нашите още по-мили управници, които просто не искаха да си развалят рахатлъка с комшийските управници или да не би да ядосат някой "Голям батко". Те просто изоставиха Тракия.
Днес всеки заинтересован българин с няколко клика на мишката  или изписване на няколко думички в търсачката, само за няколко часа може да се запознае поне отчасти с този въпрос.
В усърдието си като трудолюбиви пчелички нашите "учени" стигнаха до феноменални крайност в заличаването на думичката "Тракия". Те си позволиха да изтрият дори и древните траки от лицето на нашата история и да заявят смело и на всеослушание, че през 7-ми век траките били изчезнали. На Балканите не бил останал ни един ЖИВ ТРАКИЕЦ?!?  Какво безумие ?!? Що за наука може да е това???
Днес мнозина от нас започват малко, по-малко да припознават своите корени, точно в тези "БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИ ТРАКИ".  Това естествено никак не се харесва на комшиите и на "Големите ни батковци и каки".  Много бързичко се намериха и техните "подлоги", които да им помагат и да заменят старите методи за историческо заличаване с нови и да се противипоставят на  това ново българско възраждане. Новите ни историчари умело използват неловките опити на нашите братя македонците, да си сътворят някаква история. Техните комични напъни станаха прословути по цял свят. Този процес за скалъпване на историческо минало беше наречен "МАКЕДОНИЗЪМ"  и често се сравнява с Дисниленд. Така и непрофесионалните интернет изследвания на нашето минало бяха наречени "ТРАКЕДОНИЗЪМ" с една единствена цел. Всеки на когото бъде прикрепено това определение, у непредубедения читател веднага излиза аналогия с "Макединизма". Това подмолно средство за манипулация говори само по себе си каква цел преследва и с какви приоми се работи.
Сега се предполага аз да започна една безкрайна защита и съпоставяне на "Тракедонизъм" и "Македонизъм". Това аз няма да направя, Искам всеки един българин, който милее за паметта на дедите си да го направи сам. Аз вярвам, че българина е достатъчно мъдър да го направи непредубедено и сам да извади своите изводи и да отсъди, кой прав и кой крив. Единствено като пример ще ви посоча една група такива изследователи на старата ни история, набедени за "Тракедонисти" с какви критични методи работят и с какви материали се борави.
http://www.facebook.com/groups/122376701166845/files/
Моля да обърнете и внимание на файла "Картотека" :
http://www.facebook.com/groups/122376701166845/doc/190336904370824/

Всичко това подредих тук, провокиран от поста на нашия съблогър Кирил Милчев - Летописеца. Под заглавие " Тракедонизма вкратце. Резюме за непосветени, за да не се зарибят..." http://letopisec.blog.bg/history/2012/07/19/trakedonizma-vkratce-reziume-za-neposveteni-za-da-ne-se-zari.980743 

Тук иде ред и да се обърна към него с няколко думи:
Г-н Милчев...  Летописецо, древните траки, тракийските българи и Тракия са част от нашата Българска история и нямате моралното право да се подигравате с паметта на дедите ни! С паметта на МОИТЕ ДЕДИ! Това в една правова държава се нарича дискриминация! Нека бъдем разумни !

На финала искам всички да видите една снимка, на която красноречиво се вижда едно послание отправено от старите тракийци към нас, днешните българи.
image



Гласувай:
13



1. deepblue - клип youtube
22.07.2012 15:17
http://www.youtube.com/watch?v=zJBu7VnjWaQ&feature=related
цитирай
2. terbelius - http://www. youtube. com/watc...
22.07.2012 15:39
deepblue написа:
http://www.youtube.com/watch?v=zJBu7VnjWaQ&feature=related

Тезата от клипа не е далеко от истината. В отговор и аз ще ви покажа един :)
http://www.youtube.com/watch?v=lD-77tz3DJE
цитирай
3. merlin68 - Македонизъм - Тракедонизъм, не ...
22.07.2012 21:17
Македонизъм - Тракедонизъм, не знам дали Кирил Милчев е автора на това съпоставяне, но безспорно той има ерудицията да го направи:)
Както се казва има си квалификация - "Аз, мерлин, имам с какво да се гордея, автор съм на над 20 книги, имам доктурантура, бил съм и народен представител..."
В тази си гордост Милчев пропуска някои подробности - например преди да защити доктУрантурата си е бил старшинка милиционер в татовата милиция. Като задухал вятъра на промяната Милчев станал от СДС, а като залязло СДС, станал депутатин от царската партия.
Разбира се не е нужно да си писател, депутат, доктУр за да манипулираш термина македонизъм в тракедонизъм, за тази цел квалификацията на старшинка милиционер си е напълно достатъчна.
Или както би казал Натан - Веднъж старшина, за винаги старшина. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.
цитирай
4. анонимен - бургас
22.07.2012 23:08
Поздравления за силния пост! в България има около 900 000(деветстотин хиляди) наследници на тракийските бежанци от беломорието,аз,както и вие сме едни от тях,изчезналите тракийци.Да,ние сме българи-тракийци!
цитирай
5. letopisec - Гласувам "за"
23.07.2012 09:17
Не защото ме критикувате, давам положителен глас, а понеже отстоявате историческата истина, че българите от днес откъснатите области на Българи5я в Беломорска Тракия и Македония, са именно "българи"...Правилно сравнявате понятията "македонизъм" и "тракедонизъм". Тракедонизмът е опит да се манипулира с българската ранна история, вменявайки, че българите нямат собствена история, а са автохтонно балканско явление. Траките са автохтонно население, македонците също. Доколкото те са оцелели до Средновековието, а те са оцелели, са вече съставна част от Българската държава и векове наред се припознават като "българи"...За тях не е било трудно да се приспособят, правели са го от 1 до VІІ век в рамките на Източната Римска държава...Още от едикта на Каракала са били римски граждани....След VІІ в. и до днес, българите в областите Беломорска Тракия и Македония, са български граждани...
цитирай
6. vmir - Аз също съм потомък на преселници от Тракия.
23.07.2012 14:02
Когато бях хлапе, учителките в детската градина казваха, че изглеждам като тракиец, а по-късно имах и съученик с прякор "Тракиеца". Недостойно е да се подиграва паметта за Тракия.
цитирай
7. merlin68 - "Тракедонизмът е опит да се ...
23.07.2012 18:12
"Тракедонизмът е опит да се манипулира с българската ранна история, вменявайки, че българите нямат собствена история, а са автохтонно балканско явление."
Милчев, значи според твоята милиционерска логика, ако българите бяха "автохтонно кавказко явление", то те щяха да имат собствена история, но след като българите са преки потомци на най-старото европейско население - траките, то те нямат собствена история.
Веднъж старшина, за винаги старшина!
цитирай
8. saradiva - Нещо и от мен, братле...
23.07.2012 19:55
Ники, допълвам само, че Тракия и траките са в историята на още няколко днешни народа и държави. ВСИЧКИ те поднасят тази история като опора за днешното си нардностно и историческо самочувствие. Говорят за издревен и местен произход на предците си - под едно или друго име, подчертавайки именно наследството от тях и представят една непрекъснатост и приемственост на тези, които са населявали в древността днешните техни земи и себе си, съвременните потомци на популациите, наречени траки... Това се разказва в учебниците им по история, това се търси и изследва от учените им и го знае всяко дете. А ако някой реши да го оспори, тропват с юмрук по масат и пращат протестни ноти и изразявт недоволство - НА ДЪРЖАВНО НИВО!
Какво се случва тук - и до днес такива като Слънчо (както наричаме "светилото" от НБУ - К.М.) са всичките БАНяджии и подлогите им - тътрят предците ни от пущинаците на Азия и дрънкат каквото им изфантазира плямпалото СПОРЕД ПОРЪЧКАТА.
При нас държавната политика по отношение на историята е да се самоопределяме на всяко ниво - държавно и "научно", та до последното бебче от ЦДГ, като пришълци и потомци на МАНГОлоиди...
Ама все повече стават хората, на които им светва, че ги лъжат - защото си задават въпроси и МОГАТ да намерят отговори. И те НЕ СА в приказките за летящи монголоиди с баби и деца през континентите.

Апропо, македонците сега са в романтичния си период, но ще им светне и на тях и ще си напишат ИСТОРИЯТА - и тя ще бъде историята на народ, който се родее с останалите на Балканите и народ, който ще се гордее с тази история. Каквото и да приказват другите учени. Особено тези, които сами определят предците си като циганори...
Айде, че пак се разприказвах, пък това отдавна не беше ми се случвало тук...
Бъди здрав, мислещ и търсещ!
цитирай
9. saradiva - Мерлин, готин си!
23.07.2012 20:01
merlin68 написа:
... "Аз, мерлин, имам с какво да се гордея, автор съм на над 20 книги, имам доктурантура, бил съм и народен представител..."
В тази си гордост Милчев пропуска някои подробности - например преди да защити доктУрантурата си е бил старшинка милиционер в татовата милиция. Като задухал вятъра на промяната Милчев станал от СДС, а като залязло СДС, станал депутатин от царската партия.
Разбира се не е нужно да си писател, депутат, доктУр за да манипулираш термина македонизъм в тракедонизъм, за тази цел квалификацията на старшинка милиционер си е напълно достатъчна.

цитирай
10. letopisec - 8. saradiva
24.07.2012 09:07
Общият извод на тракедонизма се свежда до лъжа, че аз поддържам монголски произход на българите, което всеки непредубеден човек, запознат малко-отмалко с това, което пиша, знае, че е лъжа. Групата за лъжи, е създадена от тракедонисти, които с похвати от татово време и простащини, като тези на мерлин-мърльото се опитват да създадат изкривен образ на всичко. Г-жо Дива, дето отричате Именникът на българските владетели, но криете, че патрона Ви Чилингиров не го отрича, Вие и Чилингиров превърнахте в мекере с простащините и лъжите си, целящи единствено да създадат автохтонен тракедонизъм по образец и поръчка на автохтонния македонизъм. Сопрете се. И в българските учебници от 5 клас се учи за траките и в БАН се твърди, че траките стават българи след 680 г. Всъщност на такива като Вас изобщо не им пука за траките, тяхната цел е да няма българска ранна история. Това е.
цитирай
11. saradiva - Г-н Слънчо,
24.07.2012 13:19
подминавам изнервеното Ви писане, защото Ви е лепнал пак някакъв мерак да избивате нбу-комплексите си...

Слънчо: "...траките стават българи след 680 г..."
Само тази частичка от излиянията Ви е достатъчна на всеки здравоМИСЛЕЩ човек, за да му стане ясно каква пълна мъгла Ви е историята като познание. И сто книги да напишете и сто дУкторантури да защитите - все тая...

И пак за здравомислещите, сред които Вие, Слънчо, не сте, да уточня, че източник със заглавие "Именник на българските владетели" НЯМА.
Има Уваров препис по името на един от коментаторите на писменния паметник, а в оригинала е изписано "Списък на римски и персийски владетели"...
Нито има българин в него, нито има хан, кан или другите там натъкмявки с Аспарух - какъвто също не е вписан в този Списък. Налично близкозвучащо име е Есперерих...

Т.е. не отричам наличието на такъв извор, а се противопоставям и винаги ще го правя срещу натъкмяването на някакви измислици - не само относно заглавието, но и относно съдържанието на този паметник.
Ще взема да го публикувам като постинг, че да се спрете вече поне с тази дивотия и безкрайните измислици...
цитирай
12. terbelius - Милчев.....
24.07.2012 20:54
Престанете да гравитирате около 680 г. и същевременно да твърдите, че някой, някъде се опитва да лиши българите от ранната им история. Сам вие много добре знаете, че в тази година няма никаква "Новосъздадена България" ! И децата вече го знаят ! Също така много добре знаете, че ранната история на България от 4-ти до 7-ми век е пряко свързана с териториите от двете страни на Дунава, както и с две от най-важните събития в СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ !!! Утвърждаване на Християнството и Разделянето на Римската империя. Всичко останало са празни приказки и усукваници на изворовия материал. Отъждествяването на българите с други народи се нарича лишаване от собствената ни история, което правите вие. Българите стоят стабилно със СОБСТВЕНИЯ СИ ЕТНОНИМ още от края на 4-ти, началото на 5-ти век. Да те се споменават и като "хуни", но сам би трябвало да знаете, че това е не защото са такива, а защото вземат участие в Хунския съюз. Нима, ако приемем вашия подход, то трябва да отречем че българите са римляни, в периода в който са техни федерати? Не мисля! Българите са си българи и са на историческата сцена около Дунав от края на 4-ти, началото на 5-ти век. ТАКА ЛИ Е ???
цитирай
13. terbelius - Милчев, изтрий си с вълшебна гумичка от съзнанието термина "ТРАКЕДОНИЗЪМ"!!!
24.07.2012 21:01
letopisec написа:
Общият извод на тракедонизма се свежда до лъжа, че аз поддържам монголски произход на българите, което всеки непредубеден човек, запознат малко-отмалко с това, което пиша, знае, че е лъжа. Групата за лъжи, е създадена от тракедонисти, които с похвати от татово време и простащини, като тези на мерлин-мърльото се опитват да създадат изкривен образ на всичко. Г-жо Дива, дето отричате Именникът на българските владетели, но криете, че патрона Ви Чилингиров не го отрича, Вие и Чилингиров превърнахте в мекере с простащините и лъжите си, целящи единствено да създадат автохтонен тракедонизъм по образец и поръчка на автохтонния македонизъм. Сопрете се. И в българските учебници от 5 клас се учи за траките и в БАН се твърди, че траките стават българи след 680 г. Всъщност на такива като Вас изобщо не им пука за траките, тяхната цел е да няма българска ранна история. Това е.

цитирай
14. ivansimeonow - Не разбирам с какво траките пречат ...
24.07.2012 21:39
Не разбирам с какво траките пречат на ранната българска история по нашите земи? Не разбирам също , как е доказано , че стават българи именно през 680 г. С едикт на Константин Погонат ли? Да не ги е назначил за стражари?! Историята ни е бъкана с абсурди, говоря за официалната. Идват славяните и претапят траките / но са милостиви в същото време към гърците, може би заради малобройността им/ След това идват прабългарите и правят същото със славяните. За какви траки става дума, нали славяните са си свършили работата с тях?! Край, дотук с ироничния коментар и прочит на официозната ни история
Българите са носили различни имена, ето тръгва се от кимерите и да не изреждам всички останали Още Пайсий твърди, че част от славяните се нарекли българи. Ако се върнем малко назад със сигурност ще стигнем и до траките , използвайки езика , миграционните процеси в резултат на Римското нашествие. Значи българите може да са кимери, скити , славяни , но траки сакън, пречи на държавността им.Траките са били многолюдни , най- многолюдните в Европа къде да ги търсим сега? Явно не са отишли с Наполеон на остров Елба, наказани че блокират държавността ни. Хак им е и малко им е , ако е така. Кои са най многобройни сега и коя е най голямата езикова група? Славянската! Работата предстои! Тя общо взето е ясна, но забърканите каши са мътни и то много
цитирай
15. ivansimeonow - Доскоро не знаех за съществуването ...
24.07.2012 21:56
Доскоро не знаех за съществуването на тракедонизма. В първия момент го изтълкувах и погрешно. Сега вече мисля че не греша, вкарването му в употреба е с цел изтриване на българската връзка при траките . Жалко!
цитирай
16. ivansimeonow - Това е все едно да се направи такова ...
24.07.2012 22:15
Това е все едно да се направи такова сравнение: Аз нося фамилията на баща ми, негов наследник съм. Но не така стой въпросът с дядо ми по майчина линия, да е светла паметта им на всичките, той има друга фамилия, нямам общо с него и т. н. Извинявам се за сравнението, но общо взето нещата ги виждам така.
Многобройните траки, станали такива благодарение на устойчивостта си, изведнаж си намерили майстора в степни нашественици, подгонени от глада. Нямам предвид славяните и прабългарите, там трудно може някой да ме убеди, че не са тракийска издънка.
цитирай
17. demograph - Защо се занимавате с този пуяк за поръчки. Така се чувства важен. Изпълнил е задачата си.
25.07.2012 00:24
merlin68 написа:
Македонизъм - Тракедонизъм, не знам дали Кирил Милчев е автора на това съпоставяне, но безспорно той има ерудицията да го направи:)
Както се казва има си квалификация - "Аз, мерлин, имам с какво да се гордея, автор съм на над 20 книги, имам доктурантура, бил съм и народен представител..."
В тази си гордост Милчев пропуска някои подробности - например преди да защити доктУрантурата си е бил старшинка милиционер в татовата милиция. Като задухал вятъра на промяната Милчев станал от СДС, а като залязло СДС, станал депутатин от царската партия.
Разбира се не е нужно да си писател, депутат, доктУр за да манипулираш термина македонизъм в тракедонизъм, за тази цел квалификацията на старшинка милиционер си е напълно достатъчна.
Или както би казал Натан - Веднъж старшина, за винаги старшина. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Оставете го в мълчание. Скоро ще запее следващата песен - автохтонизма. До тогава нека си се дуе сам пред огледалото.Все че се убоде на нещо остро...
цитирай
18. saradiva - Говорили ли сте с гръцки историци за траките?
25.07.2012 09:03
Аз - да. С една иначе прекрасна и стилна дама, но като историчка - надуууута, та дрънка. Основните две линии при тях са:
1. Гърците са цивилизаторите на Европа.
2. "Че кво общо имат българите с траките?!?!?! Та те са сбирщина от преселници - прабългари и славяни (на гръцки е омоним с думата "роби")... Добре, че беше Гръцката империя - Византия - че да имате днес букви и Бог."

Ето това са двете основни линии, по които дрънкат гръцките историци.
И не само те - от най-малкото дете - та до най-дрътия грък, прочее политици, екскурзоводи и други - това го знаят като "Отче Наш". А да - и "Отче Наш" било тяхно... да знаете, де... Хехехее

И такива като Слънчо и прочее създатели на термини и гавро-групички във Фейса в най-добрия случай са пълни малоумници.
А в най-лошия - платени продажници, изпълняващи мръсни поръчки...

Все тая дали от малоумие или по мръсна поръчка Слънчо е сътворил измислицата "тракедонизъм".
Но гърчулята със сигурност му ръкопляскат.
И вся остальная сволочь, изпълнена с голям мерак да крадне историйка от българите, щото е пълен фъс в миналото....
цитирай
19. ivansimeonow - Най голямата лъжа е, че Византия е ...
25.07.2012 10:18
Най голямата лъжа е, че Византия е гръцка. Поданиците и са ромеи, демек римляни. Турците са наричали империята Рум. И в двата случая е ясна връзката с Рим Константин Велики е роден в Ниш, но наши хора искат да го изкарат грък.А е имал намерение столицата да е в Сердика, казвал , че Сердика е неговия Рим. От стратегически съображения не го направил, но голяма част от живота си прекарал в резиденцията в Сердика.
За сведение първият император грък е чак в 10 ти век. И не е Василий, за когото има съмнения, че е българин и иска да прави дуалистична империя с България.Златната монета на Иван Асен си показва-цар на българи, романи / римляни/ И накрая гърци- тези яли пердаха при Клокотница-от Епир на Комнините. Какво повече?
цитирай
20. terbelius - "За сведение първият император грък е чак в 10 ти век. "
25.07.2012 20:41
Кой е той? Аз не знам за такъв. До колкото се сещам единствено от гръцки произход (евентуално) е Ирина Атинянката. За друг император/императрица от гръцки произход не се сещам.
цитирай
21. ivansimeonow - Е, счита се, че е Василий, заради ...
26.07.2012 14:31
Е, счита се, че е Василий, заради демонстрираното настървение срешу нас и най- вече заради епитета, Но и той е 99 % несигурен, даже има твърдение, че е българин и понеже не е от династията силово се домогва до властта. Държи в двора Роман и Борис, ,което подсказвало намеренията му за дуаластична империя. Не съм много съгласен, но е правдолодобно.
цитирай
22. ivansimeonow - СЧИТАМ ЧЕ В ОБЛАСТТА НА ЕТНОСИТЕ ...
26.07.2012 15:09
СЧИТАМ ЧЕ В ОБЛАСТТА НА ЕТНОСИТЕ /НАРОДИТЕ/ ЩЕ ВЗЕМЕМ СКОРО НОБЕЛОВА ПРЕМИЯ. СБЛЪСКАХ СЕ С КАКВИ ЛИ НЕ БИСЕРИ- СЛАВЯНИТЕ И ПРАБЪЛГАРИТЕ БИЛИ НАРОД , НО ТРАКИТЕ НЕ, КАК ТРАКИТЕ ПО СИЛАТА НА РИМСКАТА КОНСТИТУЦИЯ СТАВАТ ЧАСТ ОТ РИМСКИЯ НАРОД / ОБАЧЕ ПО СИЛАТА НА ТАЗИ КОНСТИТУЦИЯ ЖЕНИГЕ ИМ СИ ОСТАВАТ ТРАКИЙКИ/ И ОЩЕ ПО- ГОЛЕМИ , ИМА ГИ И ТУК. КАК ЕТНООПРЕДЕЛЯЩОТО ЩЕ МИ ГО ВМЕНЯВАТ СЪС ЗАКОН. МОГА ЛИ ЗА НЯКОЛКО ЧАСА ДА НАУЧА ЕЗИКА, НРАВИТЕ , ОБИЧАЙТЕ СТИЛА НА ОБЛИЧАНЕ И Т.Н.. НАЛИ И НА ДАЛЕЧНИТЕ ПОТОМЦИ ЩЕ БЪДЕ ЛЕПНАТ ПРЯКОРА- БЪЛГАРИТЕ.НЕ, НЕ ТАЗИ РАБОТА СЪС ЗАКОН НЕ СТАВА , УБЕДИХМЕ СЕ ИМА, НЯМА 30 ГОДИНИ .РЕЛИГИЯТА СЪЩО Е ЕТНООПРЕДЕЛЯЩА, НО НЯКОИ ЗАДЪЛБАВАТ ТАКА, ЧЕ СПОКОЙНО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ИЗВОДА, ЧЕ ИМА ТРИ ОСНОВНИ ЕТНОС-ХРИСТИЯНСКИ , МЮСЮЛМАНСКИ И БУДИСТКИ.
цитирай
23. anonymousbulgaricus - Джентълмени, без да се намесвам по ...
26.07.2012 15:41
Джентълмени, без да се намесвам по същество в спора ви, не съм страна в него, ще си позволя да направя едно уточнение в коментарите на г-н Симеонов, защото то е плод на общата заблуда и схема, която почти органично се вкарва в главите на всички европейци и не само по отношение на разбирането на генезиса на Европа и т.н.

"/ но са милостиви в същото време към гърците, може би заради малобройността им/".

Хич не са милостиви, това което имаме като елини и е наречено от римляните гърци е първата жертва на демографските процеси и размествания, които стават на Балканите. То и изворите си го пишат кога къде кой е бил опустошен и унищожен и че "тези земи са освободени от елини".

Второ, християнството е втората линия на попиляване на елините от самата Римска империя - "елинската ерес", както е наречена от християните е преследвана изключително упорито и последователно, нищо че достиженията на елинизма са ползвани от отците на църквата при осмислянето на християнството и неговото "превеждане" в удобна за логаритмуване форма за народите от Империята.

"Гърците" от периода на ИРИ и в последствие, макар и някои под някаква форма да са етнически потомци на елини оцелели в Мала Азия, Египет, Картаген или по островите от Егея не са елини и както след това е отбелязано ИРИ не е "гръцка империя", каквато връзка се търси и внушава. "Елинизмът" в съвременния му вариант е западна митологема, която застава в основата на гръцкото възраждане и образуване на модерната гръцка нация - в това имат пръст и етнически българи.

Василий ІІ не е "грък", той има по-големи права върху българския престол в сравнение с Арон и Самуил, поради факта, че българските царе от династията на Крум са детронирани от Йоан Цимсхи, а той им е вуйчо. Василий І Македонец, от чиято династия е Василий ІІ също не е "грък", не е и българин, биографията му е доволно известна. За родствена връзка между Крумови и Мокри няма свидетелства, въпреки че в жилите и на трите рода от този ред тече арменска кръв.
цитирай
24. anonymousbulgaricus - "Тракедонизъм" изп...
26.07.2012 15:51
"Тракедонизъм" използван в контекста, в който реагирате наистина е не особено смислена концепция за разбирането на историята на Балканите и българската такава.
Точно затова, аз наричам онзи "творчески" напън да се изкарат "траките" алфата и омегата на човешката цивилизация с по-коректния термин - "тракедонство" и той наистина се родее пряко с "македонизма" на съседите ни или с "елиноманията" на братята гърци. Но това са различни неща - едното е необоснована претенция за цивилизационна значимост (във всичките му форми познати по света), другото е опит да се принизи историческото наследство на нашите земи и ролята му при формирането на българската средновековна народност и модерната българска нация по-късно.

Между "траките" жители и изселници от беломорска тракия и "траките" на Херодот нпр. връзката е също толкова ефимерна като тази между "елините" и "гърците", "македоните и македонците" "даките и румънците". Което не променя факта, че тези траки са си чисти българи, за съжаление принудени да се разделят със земята, на която живеят от векове поради тъпи и пагубни за България и българската нация съвременна събития. Същото се отнася и за преселниците от днешна Македония, от Западните покрейнини (истинските) и от Северна Добруджа, но това е тема от новата и най-нова история на България и Балканите в контекста на Европейската такава.

Поздрави!
цитирай
25. ivansimeonow - Съгласен съм с добавката, аз реа...
26.07.2012 16:08
Съгласен съм с добавката, аз реагирам остро срещу гърците, само когато си приписват чужди неща. Иначе в римско време са видели и бури и слънчеви дни. Много от императорите са поклонници на елинизма-Тиберий , Надриан......
ИНАЧЕ ТУКА ИМА ВИДНА ЛИНИЯ НА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ С ГЪРЦИТЕ- ИЗЛАГАЙКИ ЗАКОННИ АСПИРАЦИИ ЗА НАСЛЕДНИЦИ НА ТРАКИЙСКОТО/ КАКВОТО И ДА Е ТО, С ТОВА ИМЕ Е ДОСТИГНАЛО ДО НАШИ ДНИ/, следва обвинение в кражба на гръцка история.Долавя се и елемент на провокация, но е гадно. Поздрави!
цитирай
26. anonymousbulgaricus - ПП. Няма император "грък&...
26.07.2012 16:10
ПП.
Няма император "грък" в етническия смисъл на това понятие, още по-малко има император, който да се самоопределя като етнически грък, а най-малко такъв дето да твърди, че ИРИ е етнически "гръцка". Родовете, които управляват късната ИРИ - Комнини, Ангели, Кантакузини и Палеолози, които се припознават като "гръцки" са едни генетични конгломерати, в които обилно присъства арменска, българска, най-общо казано "малоазийска", а по-късно сръбска, руска и т.н. кръв. Та дори последния император на ИРИ приема майчината си фамилия Драгаш, което ясно говори за доста смесения етнически състав на рода, да не говорим, че има и доста силна българска жилка в кръвта му по линия на Йоан Асен ІІІ. Последната потомка на императорските на ИРИ, през което концепцията за "Третия Рим" заминава като вносна стока в Русия при Иван ІІІ освен, че е дъщеря на Тома Палеолог - брат на Константин е също дъщеря на Катерина Асен Закария, дъщеря на Андроник Асен Закария, внучка на Йоан Асен ІІІ, тъй че....

Отделно, да сме коректни с генеалогията - в кръвта на последните императори Йоан Асен ІІІ присъства пряко в още една линия - другата дъщеря на Андроник Асен - Ирина Асенина е съпруга на Йоан Кантакузин и майка на Елена Кантакузина, която се жени за Йоан V Палеолог и съответно е майка на Мануил ІІ Палеолог, съответно баща на последните императори на Константинопол и Тома Палеолог, който след завземането на града и убийствато на брат му Константин е деспот на Морея, наследник на империята и баща на Зоя-София Палеологина, майката на Иван Грозни.

От своя страна баща на Йоан Асен ІІІ е Мицо Асен (българин) и Мария Асенина - дъщеря на Йоан Асен ІІ и Ирина Комнина. Тъй че ето нагладен пример как в кръвта на въпросния Иван Грозни по майчина линия пристига генетичен материал от родовете Мокри, Комнини, Палеолози, Асеневци, Тарханоити, Драгаши и т.н. (как да не се напуши и да не обяви за "цар" при такова мощно вливане...)
цитирай
27. saradiva - А за момичетата тук? :))))
26.07.2012 19:42
Много добри уточнения, anonymousbulgaricus. Атинската школа ми е една от винаги отлаганите теми за четене през ваканцията. Тази обаче наистина ще е за нея. Любопитна съм да прочета най-вече нещо за Ориген, но все са някакви попски дивотии.. Чакам един пдф и.. дано...
Ако нещо имаш за това, моля те, пусни ми го на ЛС.

Поздрави!

ПП: А липсата на обръщение към момичетата тук, го приемам ... хм... нека да е като комплимент...
цитирай
28. ivansimeonow - Божествена сте / въпреки че е в бъ...
26.07.2012 20:56
Божествена сте / въпреки че е в бъдеще време в псевдонима,/, така, че няма какво да се добави!
цитирай
29. anonymousbulgaricus - джентълмени е универсално обръ...
27.07.2012 10:46
джентълмени е универсално обръщение, което с въвеждането по куртоазна линия някога "лейди" се е превърнало в дискриминационно:))))) буквално преведено във втората си част значи -учтиви, вежливи и т.н. хора (не мъже)
Бих могъл да го кажа и като Любезни люде или мили хора, ако бях ползвал това обръщение по славянски му и на български:))))
цитирай
30. ivansimeonow - КЪМ АНОНИМУС бУЛГАРИКУС: Това, ...
27.07.2012 13:54
КЪМ АНОНИМУС бУЛГАРИКУС:
Това, че славяните са проявили милост към гърците е употребено иронично. Как след като по сегашната история славяните са претопили траките, не се е случило същото с гърците, само по някакво милосърдие, нямам друго / иронично / обяснение
цитирай
31. anonymousbulgaricus - Те болшинството от "гърци...
27.07.2012 14:26
Те болшинството от "гърците" са препрани славяни с различни средиземноморски добавки от Африка и Мала Азия и да не забравяме по-късните норманско-френско-испански добавки. Елинско може да се дири нещо и някъде по линия на островите и малоазийските гърци преселени след гръко-турската война най-вече в обезбългарените територии на Беломорска Тракия.
Нищо от елинската култура и духовност няма и няма да намериш в съвременните гърци - нито като съществуващо, нито като спомен. Всичкото им е вторичен реекспорт.

Материалната култура естествено стои и е най-добре представена в териториите на Атика и Коринт и не само, но тя става приоритет и държавна политика след като европата я открива и братята гърци установяват, че могат да правят сериозни пари от това наследство.

Ние също си получаваме "славянството" като реекспортна стока, след като не успяват да ни убедят, че сме "славяноговорящи гърци", ни връщат по приемливата и близка до истината концепция, че сме "славяноговорящи българи", наместо това, че българския е в основата на славяноговоренето.

Но не виждам радост и поводи за възторзи в тези констатации, щото това да се мразим ние и гърците, ние и румънците, ние и сърбите, ние и македонците, гърците и македонците, гърците и турците, албанците и сърбите, хърватите и сърбите, словенците и хърватите и т.н. е чужда за нас политическа и историческа концепция, която ние ей така без мисъл, смисъл и по инерция следваме без да се замислим кому е нужно да се мразим и какво бихме били ако не се мразим и не търсим всякакви възможни причини и поводи за това да се мразим в исторически и съвременен план.

Всъшност написах и пуснах един специален пост по повод на последния абзац от коментара ми и проблема, който съществува в това отношение, ако Ви е интересна темата сте добри дошли:)
цитирай
32. анонимен - платья 50 х купить
19.10.2012 04:55
Как дела?Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://www.series-planet.com/user/inereeIcorn/>молодежная одежда больших размеров </a> детские джинсы <a href=http://hosteddomains.ru/user/FoefroMbork/>ночная рубашка купить </a> стрейчевые платья <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>интернет магазин одежды sk house </a> стильная мужская одежда ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://now-kamagra-100mg.blog.hr/>Cheap Generic Kamagra Oral Jelly </a> - Buy Kamagra in Canada : how to Buy Kamagra next day delivery : <a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>Buy Kamagra Oral Jelly and Treat Impotence a Perfect Cure </a> - Kamagra Australia
цитирай
33. анонимен - рейтинговое платье
19.10.2012 23:04
Здраствуйте!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://argo-zdorovo.com/user/inhenitab/>фирменные джинсы купить </a> большая обувь женская <a href=http://smotrivse.ru/user/clivelype/>платье топ </a> интернет магазин военной одежды <a href=http://dejavu.ua/>костюмы звездные войны купить </a> штаны женские ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly 100mg united states </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg Europe cialis viagra : super Kamagra discount : <a href=http://kamagra100.blog.hr/>get Cheap Kamagra Online free delivery </a> - Kamagra jel
цитирай
34. анонимен - как самой сшить платье
20.10.2012 07:16
Привет!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://maxyproof.ru/user/DoveBeeld/>купить сумку в донецке </a> мужские джинсы с мотней <a href=http://alfaclock.com/user/TrainiaHippab/>sasha fabiani обувь купить </a> мужское нижнее белье оптом <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>недорогой интернет магазин китайской одежды </a> интернет магазин аксессуаров украина ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-online-drug-stores.blog.hr/>Kamagra shop Oral sildenafil </a> - Kamagra forum : purchase Kamagra c.o.d. shipping : <a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/>Kamagra Online Fedex overnight shipping </a> - low price Kamagra purchasing UK
цитирай
35. анонимен - интернет магазин одежды вологда
22.10.2012 05:25
Здраствуйте!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://fotca.in/user/Laxigiolvig/>купить домашний костюм </a> женские сумки интернет <a href=http://globalsofs.ru/user/nedeQuala/>купить вечернее платье большого размера </a> подол платья <a href=http://fox-club.by/user/Venieldeced/>купить футболку в запорожье </a> купить футболку сборной украины ... Успехов Вам!
-====-
<a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/>Cheap Kamagra in UK </a> - Kamagra UK discount :.Oral Jelly review UK Kamagra pills .:<a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>order Kamagra Cheapest online pharmacy </a> - Kamagra 100mg china
цитирай
36. анонимен - reverse phone lookup
28.10.2012 04:46
qqccxfcqcjam, reverse mobile phone lookup cell cellular phone <a href="http://101reversephonelookup.com/">reverse phone lookup</a>, wcqdexwpmhdj <a href=http://101reversephonelookup.com/>reverse phone lookup</a>, lbdbbhl
цитирай
37. анонимен - химчистка платье
29.10.2012 04:50
Здраствуйте!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://best-tits.net/user/Phantyhaina/>бижутерия из холодного фарфора </a> одежда украина <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#интернет-магазин-одежды-оптом»>интернет магазин одежды оптом</a> эксклюзивные платья <a href=http://copyrighter.info/user/Thydayrer/>купить одежду оптом в украине </a> каталог одежды украина ... Успехов Вам!
.:::.
Discout 5-12% <a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/#Cheap-Kamagra-in-germany»>Cheap Kamagra in germany</a> - US Kamagra pharmacy : online ordering Kamagra without prescription : Discout re 7% <a href=http://kamagra-oral.blog.hr/#Amizing-Kamagra-Pills»>Amizing Kamagra Pills</a> - overnight cash on delivery Kamagra Online without a prescription
цитирай
38. анонимен - платья с поясом
29.10.2012 15:07
Привет!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://big-sat.ru/user/LeninimaInfat/>онлайн магазин одежды для детей </a> большая обувь женская <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#купить-платье-50-размера»>купить платье 50 размера</a> женская одежда интернет магазин турция <a href=http://barishnea.ru/user/CekCruggife/>ирландские платья </a> купить леггинсы ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
Discount for Christmas 5-12% <a href=http://kamagra-paypal-online.blog.hr/#mail-Online-Order-Kamagra»>mail Online Order Kamagra</a> - Cheap Generic Kamagra UK Viagra : purchase Cheap Kamagra pay Online check : Discount for Christmas re 7% <a href=http://kamagra-now.blog.hr/#Online-drug-stores-Kamagra-where-to-Buy»>Online drug stores Kamagra where to Buy</a> - Kamagra bestellen
цитирай
39. анонимен - купить мужской костюм адидас
01.11.2012 00:11
Уважаемые господа!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://songforever.ru/user/Dueseeomimi/>бижутерия с кристаллами сваровски </a> купить куртку зимнюю <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#клуб-распродаж»>клуб распродаж</a> интернет магазин детской одежды саратов <a href=http://zlata.tv/user/Pannyproria/>итальянские платья </a> майки и футболки ... Удачи Всем!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>order Kamagra online without prescription </a> - Kamagra Orders : viagra Kamagra caverta zenegra : Discount for re 5 7 % <a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>kamagra for woman </a> - Buy Generic Kamagra best Online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: terbelius
Категория: История
Прочетен: 101357
Постинги: 7
Коментари: 97
Гласове: 126
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031